Een bezoek aan Petra met ons gezin

Tijdens onze Jordanië reis stond er uiteraard een bezoek aan Petra op de planning! Hoewel dit niet perse de meest kindvriendelijke activiteit is, hebben wij toch dit wereldwonder kunnen bewonderen. 

Een goed begin is het halve werk

Petra is uiteraard een toeristische trekpleister en dat betekent ook dat er veel aanbod is qua hotels. Het plaatsje wat naast Petra ligt, Wadi Moussa is de plek waar je verblijft als je de volgende ochtend vroeg wil opstaan om Petra te bezoeken. Wij kozen ervoor om 1 nacht te verblijven in Petra Marriott Hotel. Dit hotel is beter betaalbaar dan de hotels op loopafstand van Petra. We hadden tenslotte een huurauto, dus een paar minuutjes rijden is geen probleem. We kozen ook voor dit hotel vanwege het prachtige uitzicht hier! En daarnaast zeker een aanrader vanwege de comfortabele kamers en het mega (kind)vriendelijke personeel!

IMG_8789
Processed with VSCO with al3 preset

Om 6uur ging de wekker

Na een heerlijk ontbijt in ons hotel stapten we in de auto. Na een kleine 10 minuten rijden parkeerden we de auto dichtbij het ticketcenter rond de klok van half 9. Nèt iets later dan gepland, maar de drukte viel ons enorm mee, dus let’s go!

Petra is niet goedkoop. De ticketprijzen voor Petra zijn: 50 JOD p.p. voor 1 dag, al snel zo’n €70,-. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis en mocht je meerdere dagen willen gaan, dan neemt de prijs is verhouding al snel af. Om het iets betaalbaarder te maken kan je de Jordan Pass aanschaffen waardoor je voor ongeveer €100 toegang hebt tot verschillende attracties in Jordanië en het dekt ook je visum kosten.

Je moet je voorstellen dat je vanaf het ticketcenter op een pleintje komt met allemaal souvenir winkeltjes en een aantal restaurantjes/cafeetjes. Vanaf dit pleintje loop je over een zandvlakte voor max 1 km. Dit stukje kan je ook ter paard doen. Ze zeggen dat dit inbegrepen is in je ticket, maar reken nog zo’n 5 JOD (7,-€) per paard voor dit stukje. Wij hebben ongeveer 10x moeten zeggen dat we dit niet willen, dus we lopen door richting de rotsen. 

Een ochtendwandeling naar Petra

We betreden de rotspartijen en dan weet je: deze weg (de Siq) leidt je naar Petra! Tegelijkertijd vind ik het ook spannend, want hoe vinden de kindjes dit? Het is toch een wandeling van ongeveer 1,5 – 2km en dat zonder kinderwagen. De enige kinderwagen die je mee zou kunnen nemen is er een met grote wielen, die echt gemaakt is voor hobbelige straten. Alle andere kinderwagens zijn ver van comfortabel door het zand en de grote stenen. Voor Maeve is het helemaal oke in de draagzak, ze doet zelfs nog een dutje. Nycke daarentegen heeft er iets meer moeite mee. Sommige stukken vermaken we haar met spelletjes op de stenen en af en toe nemen we even pauze op een bankje met een slokje water en een snackje. Overigens, was de temperatuur op deze dag perfect, zo’n 24 graden.

Je kan er ook voor kiezen om deze wandeling met een elektrisch wagentje te doen. Dit kost 15 JOD (€21,-) one way p.p. en 25 JOD (€35,-) two way p.p. Wij hebben dit overwogen met de kinderen, maar voor de heenweg vonden we dit sowieso sonde omdat het ook een beleving is om tussen die rotsen te lopen. Dan doen we er maar wat langer over. Je loopt op de heenweg ook bergafwaarts, dus mocht je overwegen om gebruik te maken van het elektrische wagentje, dan adviseren we je om dit voor de terugweg te doen 😉

Processed with VSCO with al3 preset
Processed with VSCO with al3 preset

Het lang verwachte moment is daar..

 Na een wandeling van bijna een uur is dan daar het moment dat je tussen de rotsen het monument van Petra ziet verschijnen! Wauw, het is absoluut een adembenemende view. Het is ook niet voor niets 1 van de 7 moderne wereldwonderen. Zeker als je bedenkt dat dit zo’n 2000 jaar geleden met de hand is uitgehouden uit de roodachtige rotsen. Eerlijk gezegd, zijn we overweldigd door alles wat we zien. Je komt op een pleintje waar allemaal kamelen klaar liggen om mensen te vervoeren, maar ook veel bedoeïenen die iets van je willen. We proberen wat foto’s te maken, maar al snel worden we overvallen met vragen als: ” You want to buy nice souvenirs?”, “Do you want to ride a camel?” en ” I can take you up and make family photo’s”. Voor die laatste vraag zijn we toch gezwicht. Er is namelijk iets omhoog een super mooie spot waar we al over hadden gelezen. Voor 10 JOD (14€) bracht hij ons omhoog. Dit was best een klim en je had hem ook nodig om te weten waar je je voet moet neerzetten. Na een kwartiertje klimmen waren we boven. Blij toe, want met Maeve in de draagzak was dit topsport! Maar wauw, wat was dit het waard! Petra is zo veel magischer vanuit dit oogpunt dan vanaf beneden. 

Shit, we zijn er toch ingetrapt...

We waren nog maar net bijgekomen van onze klim en hij zei; ” Shall I wait for you to go down? That is 10 JOD, 10 JOD up and 10 JOD down. Shit! We hebben geen totaal prijs afgesproken. We zijn er in getrapt! Hier word je dan toch boos van, want je voelt je iet wat opgelicht. Hij nam nog een familie foto van ons, we gaven hem zijn 10 JOD en toen zeiden we nog een keertje of 5 dat hij echt naar beneden mocht gaan en dat we ons wel zouden redden. Het plekje hierboven is niet zo groot, dus na wat foto’s waren we klaar en klimden we weer naar beneden. We doen rustig aan, Rick gaat eerst, dan Nycke en ik als laatste met Maeve in de draagzak en ondersteuning van Rick bij het naar beneden klimmen. Onderweg komen we af en toe een gids tegen die ons even helpt, maar verder lukte het prima. 

Later hoorden we dat dit veel minder gebeurt wanneer je een gids bij je hebt, dan laten ze je wat meer met rust 😉 voor ons was dit helaas geen optie met de kindjes, tenzij je echt een privé gids huurt maar voor dat korte verblijf vonden we het dat niet waard.

Wat is er nog meer te doen in Petra?

Petra is gigantisch! Dit zie je op het eerste oog niet, maar je kan uren lang door de vallei rondlopen. Dit doen wij natuurlijk niet met de kindjes. We lopen nog een stukje verder richting het Amfi theater. Je komt dan langs wat opgezette marktkraampjes en kamelen en uiteindelijk kom je op een super mooi pleintje. Hier heb je zelfs ook een restaurantje. Het amfitheater is omgeven door graftombes en interessant om te zien, aangezien deze ook is uitgehakt uit de rotsen. Je ziet dat er vanaf hier ook verschillende wandelroutes starten (of de mogelijkheid om Petra per muilezel te verkennen). Je kan nog veel verder de vallei in, maar wij kiezen er voor om langzaam terug te lopen. We moeten ook nog die lange weg terug en Nycke is er wel klaar mee, dus rond 11:00 uur lopen we terug. We merken dat het rond dit tijdstip veel drukker is bij The Treasury, dus goed dat we op tijd waren. 

De weg terug hadden we toch lichtelijk onderschat met de 2 kleine kids. bijna 3 kilometer bergopwaarts lopen met Maeve in de draagzak en Nycke op Rick’s nek. Daarnaast werd het ook wel wat warmer, dus in de zon was het best pittig. We zijn blij dat we weer bij de auto zijn en terug naar het hotel kunnen voor wat rust, want dit uitje was best vermoeiend!

Onze conclusie van Petra

 

Is dit iets wat je in je leven gezien moet hebben?! JA! Het is prachtig, bijzonder en indrukwekkend tegelijk. Ondanks ons korte bezoek hebben we een goede indruk van Petra opgedaan. We kunnen ons voorstellen dat je met een lange wandeling door Petra nog veel meer moois ziet en ook de minder toeristische delen kan ontdekken. Want ja, het is toch echt wel een toeristische attractie. Daar ontkom je niet aan door alle bedoeïenen die toch op iet wat dwingende manier vragen aan je stellen en dingen willen verkopen. We hoorden achteraf dat dit veel minder is dan wanneer je met een gids Petra bezoekt, dus tip wanneer je deze mogelijkheid hebt!

Daarnaast is zo vroeg mogelijk gaan ook echt een aanrader. Petra is al vanaf 6 uur toegankelijk en dan kan je de zonsopgang meepikken. Er is ook nog Petra by Night op sommige dagen. Hier koop je een apart ticket voor en schijnt magisch te zijn. 

Dankbaar dat we dit hebben mogen zien samen met de kinderen. Ja, we hebben ons zeker moeten aanpassen met de kinderen, want zonder de kinderen hadden we absoluut 1 van de wandelingen gedaan. We hebben zelf ook niet behoefte om hier nog terug te gaan en meer te zien, want het is goed zo! Een herinnering is weer gemaakt.

 

Veel liefs,

The Cruise Family

 

Wil je reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Laat je mailadres achter en ontvang onze nieuwsberichten.