All Inclusive op Mein Schiff

Deze cruise stond niet op de planning..

Fulltime reizen betekent ook flexibel zijn en met tegenslagen om kunnen gaan. Dat hebben we geweten! Vlak voor onze oorspronkelijke cruise met MSC kregen we te maken met een covid-19 besmetting binnen ons gezin. Dat was even schakelen.. alles annuleren, verzekering inlichten en nieuwe plannen maken. Zo hebben we last minute besloten om een 10 daagse cruise met TUI Cruises te boeken aan boord van Mein Schiff 2 op de Middellandse zee met vertrek vanaf Mallorca.

Mein Schiff?

TUI cruises is een Duitse rederij en daarmee is ook de voertaal aan boord volledig Duits. Dit gaat zelfs zover dat er niet eens Engelstalige menukaarten aan boord zijn. Gelukkig spreken we prima Duits en google Translate heeft ons hier en daar ook een handje geholpen 😉 Mein Schiff is de naam van alle schepen van TUI Cruises. Wij waren aan boord van de Mein Schiff 2, het nieuwste schip van TUI Cruises. Wat TUI Cruises uniek maakt in zijn klasse is het all inclusive concept. De prijs die je betaald bij het boeken van de reis is in grote lijnen ook de prijs die je kwijt bent voor het boordleven. Het lijkt dus van te voren een relatief dure cruise, maar het eten, drinken en de fooien zijn al inbegrepen. Onderaan de streep ben je dus misschien net zo veel kwijt.

Het eten aan boord van Mein Schiff

Er zijn tal van eetmogelijkheden! Dus je hoeft zeker niet 7 dagen achter elkaar hetzelfde te eten..

Er is 1 groot buffetrestaurant waar je echt vanalles kunt krijgen. Dit restaurant is vrijwel de gehele dag open en hier kun je zowel ontbijten, lunchen, cafe und kuchen (typisch Duits) en dineren. Aangesloten op het buffetrestaurant zit een bakkerij, ook hier kun je de hele dag belegde broodjes krijgen, zoals panini’s maar ook croissants en andere lekkernijen. Achter het buffetrestaurant bevindt zich het visrestaurant. Dit restaurant is inbegrepen in de prijs, maar er zijn toch aardig wat gerechten met een toeslag.

Wat lager gelegen op het schip zijn de Klasik en Mediteran à la carte restaurants met elk een eigen kaart. In de app van TUI Cruises kun je vooraf het menu inzien en aan de hand daarvan kan je dus bepalen waar jij die avond wil gaan eten. In deze restaurants kun je een 5-gangendiner bestellen, maar wanneer je wat gangen over wil slaan is dat ook geen probleem. Naast het diner wordt ook het ontbijt hier à la caste geserveerd. 

Dan zijn er nog een aantal kleinere eet/snackopties. 1 daarvan is de Ganz Gesund Bar waar je bijvoorbeeld salades en andere gezonde gerechten kunt krijgen. Wat minder gezonde, maar wel inbegrepen, opties zijn de Bosporus kebab, 24u snackbar en de ijssalon. 

Het voordeel van de restaurants bij TUI Cruises is dat je ze niet hoeft te reserveren, dus je kunt het restaurant binnen lopen wanneer jij wil.

Wat valt er nog meer onder All-Inclusive?

 • Dranken 
De All-Inclusive drankenkaart is mega en daarnaast zijn het ook nog A-merken. Er zijn maar een aantal exclusieve dranken, zoals luxere cocktails, likeuren, wiskeys. etc. Wij hebben tijdens onze cruise alleen voor drinken betaald in de restaurants die niet inbegrepen waren. Verder hebben we elke ochtend de lekkerste cappuccino’s op, verschillende (non-alcoholische) biertjes en cocktails en eindigden we de dag met een prosecco of een lekkere likeur.
 
 • Fooien
Normaliter komen de fooien voor het personeel nog bij de cruise prijs. Altijd goed om hiermee rekening te houden als je en cruise boekt. Dit kan oplopen tot wel €15 per persoon per dag. Bij TUI Cruises is dit al meegenomen in de prijs. Natuurlijk mag je uitmuntende service nog extra belonen maar het is niet verplicht.

 • Spa & Wellness
Wat ook vrij uniek is in de cruisewereld; het spabereik is inbegrepen in de prijs. Je kunt dus onbeperkt genieten van verschillende sauna’s en stoomcabines maar ook een rustruimte en een prachtig zonnedek aan de voorkant van het schip. De spa is toegankelijk vanaf 12 jaar en het is niet toegestaan om badkleding te dragen.

 • Entertainment
Het klinkt misschien logisch maar ook alle shows en veel activiteiten aan boord zijn inbegrepen. Iedere avond wordt er een show gegeven in het theater en ook in een intiemer concertzaaltje. Daarnaast zijn er ook verschillende ‘dekparty’s’ en andere activiteiten door de dag heen, allemaal inbegrepen in de prijs. Wij hebben hier helaas niet veel van kunnen zien met de kids. 

 • Havenstops
Tijdens de cruise stopt het schip in verschillende havens. Deze stops zijn allemaal inbegrepen en het is niet verplicht om met een excursie van Mein Schiff het land te verkennen. Je mag ook lekker zelf op pad in de havens. Ook als het schip voor anker ligt en er een tender (kleiner bootje) nodig is om aan de kade te komen is dat inbegrepen in de prijs. Soms zijn er shuttles beschikbaar van de haven naar het stadscentrum, hier zijn echter wel kosten aan verbonden.
 

Wat is er dan niet inbegrepen in de prijs?

Wat is er dan niet inbegrepen vraag je jezelf af? Stiekem meer dan je denkt. 

 • Excursies
Wil je aan land georganiseerd iets doen? Dan kost dit uiteraard extra geld. Dit varieert van 25€ p.p. tot boven de €100,p.p. afhankelijk van het programma en de exclusiviteit. Het excursie aanbod van Mein Schiff is breed, van bustours tot actieve uitstapjes, maar wel in het Duits.
 
 • Spa behandelingen
De entree tot het saunacomplex is inbegrepen, maar de behandelingen zijn dat niet. Wil je bijvoorbeeld een massage of pedicure dan betaal je hier c.a. €70 per uur voor. Tip: de prijzen op de havendagen zijn lager dan op de zee-dagen. Uit ervaring spreken we dat dit een super fijne beleving is!

 • Specialiteitenrestaurants
Er zijn aan boord voldoende mogelijkheden om te eten zonder meerprijs. Voor sommige restaurants betaal je een toeslag, namelijk in  de steakhouse, het Italiaanse restaurant en de Esszimmer is de volledige kaart tegen een meerijs (ook de drankjes). In het visrestaurant zijn er een aantal gerechten met toeslag, zoals de sushi. Aanrader: het Italiaanse restaurant! Geen aanrader: de sushi in het visrestaurant 😉 
 
 • Roomservice
Per rederij verschilt of roomservice is inbegrepen of niet. Helaas bij TUI Cruises niet. Het loont dus om gewoon even je hut uit te lopen en wat eten of drinken te halen.
 
 • Exclusievere drankjes
Op de kaart staat duidelijk aangegeven voor welke dranken er een toeslag geldt. Ook de fles water op de kamer is met toeslag en je krijgt maar 1 cupje Nespresso p.p. per dag, dus tip: neem een paar extra Nespresso’s mee. 

 • Internet
Het internet aan boord heeft een extra toeslag en over het algemeen is het kopen van internet vrij prijzig op cruises. Bij Mein Schiff geldt dat je geen onbeperkt internet kopen maar wel per GB. Het XL pakket tijdens onze cruise koste €80 voor 7GB, vrij prijzig dus. Gelukkig hadden we op de momenten dat we in de haven lagen wel mobiel internet.

 • Shoppen in een van de winkeltjes aan boord
 • Het Casino
 

 

Onze conclusie na een week cruisen is dat je al voor heel veel vooraf betaald hebt maar toch je portemonee niet thuis kunt laten want hier en daar moet je toch nog wat betalen (maar het moet lukken om je TUI Cruises cruise af te sluiten zonder 1 euro extra uit te geven)

Wil je na het lezen van dit blog over het all inclusive concept
meer weten over de schepen van TUI Cruises lees dan dit blog en ben je benieuwd welke route we gevaren hebben, daar hebben we ook een blog over geschreven

Onze conclusie

Na een week cruisen met Mein Schiff kunnen we concluderen dat het fijn is dat je veelal vooraf betaald, maar toch kan je je portemonnee niet thuis laten want hier en daar moet je toch nog wat betalen. Ondanks dat zou het moeten lukken om je TUI Cruise af te sluiten zonder 1€ extra uit te geven. Is ons niet gelukt 😉


Wil je meer weten over TUI Cruises en onze ervaringen? Dan laat het gerust weten in de reacties!

Veel liefs,

The Cruise Family

Wil je reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Laat je mailadres achter en ontvang onze nieuwsberichten.